Skip To Content
Yerel şarj noktaları

Yerel şarj noktaları

Opel olarak verimli ve kullanımı kolay şarj sistemleriyle elektrikli otomobilini şarj etmeni mümkün olduğunca kolaylaştırıyoruz. Örneğin duvar tipi şarj cihazı, elektrikli otomobilini evde şarj etmek için en güvenli, en hızlı ve en uygun çözüm.

Evde şarj

Elektrikli otomobilini evde şarj edebilmen için en uygun yöntem duvar tipi şarj cihazı kullanmaktır. Duvar tipi şarj cihazını kullanmak için uygun şartları sağlaman gerekir, garaj veya otoparkın varsa kurulum daha kolay olabilir. Güneş enerjisi sistemi bulunuyorsa duvar tipi şarj cihazı elektriği daha sürdürülebilir bir şekilde üretebilir. Garaj veya otoparkın bulunmuyorsa duvar tipi şarj cihazını kurarken yağmura karşı korunacağından emin olmalı ve gerekli izinleri almalısın. 

Geleneksel ev tipi prizler yüksek enerjili motorlar için üretilmediğinden bu şarj yöntemini zorunlu durumlarda kullanabilirsin. Daireye uzatma kablosu çekmek hem zahmetli hem de tehlikeli olabilir.

Elektrikli otomobilini evde veya garajda şarj etme şansın yoksa her gün daha da genişleyen şarj istasyonu ağından faydalanabilirsin.

 
Ev tipi priz ile şarj

Elektrikli Opel’ini evde şarj etmenin en pratik yolu geleneksel ev tipi prizle şarjdır ve yaklaşık 20  saat sürebilir. Ancak ihtiyacın olduğunda bir arkadaşının evinde bile aracını şarj etmek oldukça pratik, yanında şarj kablosu olması yeterli.

Duvar tipi şarj cihazı, aracını evde şarj etmek için daha etkili bir yöntemdir ve yaklaşık  5 - 7 saat sürer.  Geleneksel prizler sürekli güç sağlamak için tasarlanmadığından günümüzde otomobilini evde şarj etmenin en güvenli yolu duvar tipi şarj cihazı kullanmaktır.

 
Duvar tipi şarj cihazı ile şarj
AC şarj istasyonu ile elektrikli otomobilini daha hızlı ve güvenilir biçimde şarj edebilirsin. 

Şarj süreci

DC hızlı şarj istasyonlarında Opel elektrikli otomobilini %80’e kadar şarj etmek yaklaşık yarım saat sürer. DC şarj istasyonları özellikle uzun yolculuklarında, kısa bir molada aracını şarj edebilmen için idealdir. Aracını gece veya gündüz, iş yerinde veya evde şarj ederek yola çıkmaya her zaman hazır ol.

Kablosuz şarj, yakın gelecekte mümkün değilmiş gibi görünse de bu konuya yönelik gelişmeler hızla devam ediyor. Akıllı telefonlar için yaygın olarak görülen bu yöntem, yakında elektrikli araçlar için de mümkün kılınacak. Tek yapman gereken aracı kablosuz şarj yüzeyine doğru sürmek ve şarj işlemini başlatmak olacak. Opel, o zamana kadar evde ve yolda şarj etmeye olanak tanıyan kablo ve duvar tipi şarj cihazı çözümleri sunmaya devam edecek.

Şarj sistemleri

Elektrikli bir otomobilin şarjı için doğru akım (DC) veya alternatif akım (AC) kullanılabilir. Daha kısa şarj molalarında (DC) hızlı şarj istasyonları ile aracını yaklaşık 30 dakikada %80’e kadar şarj edebilirsin.

 

Evde ise alternatif akım kullanılır. Elektrikli bir aracın bataryası yalnızca doğru akım ile şarj edilebilir, bu sebeple şebekeden iletilen alternatif (AC) akımın doğru akıma (DC) dönüştürülmesi gerekir.

 

Tek fazlı ve üç fazlı şarj şeklinde de ayrım yapılmaktadır. Tek faz, koruyucu kontak soketiyle evde kullanılır. 230 V ve 16 A ile ortalama 2,3 kW şarj gücü sağlanabilir. Ancak elektrikli otomobilde hızlı şarj için en az 3,7 kW güce ihtiyaç duyulur. Bunun için üç fazlı prizler gerekmektedir. Bu, 400 V'a kadar gerilim ve 16 A veya 32 A akım gerektiği anlamına gelir. Buradaki şarj kapasitesi 11 kW ile 32 kW arasındadır. Şarj gücü ise 11 kW ile 22 kW arasındadır.

 

Bunlar da ilgini çekebilir

Halka açık şarj noktası sayısı giderek artıyor
Ülkemizde farklı sağlayıcılara ait halka açık şarj noktalarının sayısı giderek artıyor. Otomobilini özellikle şehirde şarj etmek giderek kolaylaşıyor. Alışveriş merkezlerinde, çok katlı otoparklarda ve halka açık alanlarda yeterli sayıda istasyon bulunuyor. Bu durum artık elektrikli otomobil satın almayı, evinde kendi şarj imkanı olmayan kişiler için bile çekici hale getiriyor. 
Şarj maliyetleri nedir?
Elektrikli otomobilini evinde daha düşük maliyetle şarj etmek için avantajlı saatleri tercih edebilirsin, bu durumda kWh başına çok daha uygun bir fiyat ödersin. Şarj hızı, duvar tipi şarj cihazına ve kullanılan şarj kablosuna bağlıdır. Örneğin, Opel Corsa Elektrik’in 50 kWh bataryasını tamamen şarj etmenin maliyeti, içten yanmalı bir otomobilin deposunu doldurmaktan çok daha ekonomiktir. 
Halka açık şarj noktasında maliyetler, enerji tedarikçisinin veya sağlayıcısının tarifesine bağlıdır.
Şarj süresi neye bağlıdır?
Opel elektrikli aracının şarj olması, üç fazlı hızlı şarj istasyonunda yaklaşık 30 dakika sürer. Evde kurulan duvar tipi şarj cihazını 11 kW’a kadar üç fazlı olarak kullandığında bu süre yaklaşık olarak 5 saate kadar sürebilir. 7,4 kW gücündeki 1 fazlı duvar tipi şarj cihazıyla yaklaşık 8 saatte şarj olur. Ev tipi prizde şarj ile bataryanın dolması yaklaşık 20 saat kadar sürer ancak bu yöntemi duvar tipi şarj istasyonu bulamadığın zamanlarda kullanman daha doğrudur. 
Şarj süresi sadece seçtiğin şarj istasyonuna değil, aynı zamanda elektrikli otomobilini nasıl sürdüğüne de bağlıdır. Yüksek hızlarda sürmek, güçlü hızlanmak ve sert fren yapmak sistemi zorlar. Araç şarj istasyonuna "ısınmış" durumdayken ulaştığında, şarj gücü başlangıçta daha düşük olur. Bu arada, aynı olay sıfırın altındaki sıcaklıklarda da gözlemlenebilir. Her iki durumda da iyi ısı yönetimi, şarj performansını optimize edebilir, ancak bu da enerji gerektirir. Bu enerji ise şarj istasyonundan gelir. Bu da şarj süresini biraz artırır.
Tüketim, kWh cinsinden ölçülür
Elektrikli bir otomobilin tüketimi birçok faktöre bağlıdır. Sürüş tarzın da bunlardan biridir. Tüketim aynı zamanda araçtaki kişi sayısı ve araçtaki ısıtma veya klima gibi tüketenler nedeniyle de etkilenir. Tüketim kWh cinsinden ölçülür. Örneğin Opel Corsa Elektrik, 100 km'de 16,4 kWh tüketir. İçten yanmalı motora kıyasla tüketim maliyeti daha düşüktür 
Elektrikli otomobilinin, içten yanmalı motora sahip bir otomobil ile karşılaştırıldığında çok daha az enerji tüketeceği kesindir. Bunun birkaç nedeni vardır. Bir yandan elektrikli araç kullanımı çok daha verimlidir. Diğer yandan da yanma sırasında üretilen enerjinin büyük bir kısmı kaybolduğundan içten yanmalı motor çok daha düşük verimliliğe sahiptir.

Evde şarj hakkında faydalı bilgiler

Elektrikli otomobili şarj etme süreci nasıl işliyor?

Elektrikli bir otomobilin bataryası sadece doğru akımı (DC) kabul eder. Bu nedenle şebekeden gelen alternatif akımın (AC) ilk olarak dönüştürülmesi gerekir. Bu işlem, araçtaki entegre şarj cihazıyla yapılıyorsa bu durum AC şarj olarak adlandırılır. Şarj istasyonunda bulunan bir düzeltici tarafından gerçekleştiriliyorsa da DC şarj olarak adlandırılır.

Bu nedenle belirleyici faktörler; mevcut şebeke voltajı, amper ve tek fazlı mı yoksa üç fazlı şarj mı kullanıldığıdır.

Elektrikli otomobilimi evde nasıl şarj edebilirim?

Elektrikli otomobilini evde şarj etmenin en iyi yolu duvar tipi şarj cihazı kullanmaktır. Duvar tipi şarj cihazı, geleneksel ev tipi prizden daha yüksek bir enerji aktarım hızına (11 kW'a kadar) sahiptir. Ancak şarj işleminin hızı önemli değilse ev prizi de bir seçenektir. Bu çözümde şarj süresi 20 saate kadar çıkabilir.

Elektrikli otomobiller ev tipi priz kullanarak şarj edilebilir mi?

Opel elektrikli otomobilini standart Mod 2 şarj kablosunu kullanarak herhangi bir standart ev prizinde şarj edebilirsin. Hemen her yerdeki elektriği kullanabileceğin için bu pratik bir çözümdür. Alternatif akım, araçta  doğru akıma dönüşür. Ancak uzun vadede evdeki prizlerde şarj önerilmez, çünkü bu prizler bu kadar yüksek voltaj için tasarlanmamaktadır.

Elektrikli otomobili şarj etmek ne kadar sürer?

Bataryanın şarj süresi farklı faktörlere bağlıdır. Elektrikli otomobilini hızlı şarj istasyonunda yaklaşık 30 dakikada %80 oranında şarj edebilirsin. 11 kW 3 fazlı bir duvar tipi şarj cihazıyla tam şarj yaklaşık 5 saat sürer. Tek fazlı ev tipi prizle ise şarj işlemi yaklaşık 20 saat sürer. 

Elektrikli otomobilin ne sıklıkta şarj edilmesi gerekir?

Her şey otomobilini ne kadar sürdüğüne ve sürüş tarzına bağlı. Enerji tasarrufu sağlayacak şekilde araç kullanırsan elektrikli Opel otomobilin çok daha fazla yol kat edebilir. İş için çok yol yapıyorsan ertesi gün için hazır olmak üzere otomobilini her zaman gece şarj edebilirsin. Bu arada, bataryayı korumak için batarya seviyesinin her zaman %20 ile 80 arasında tutulması tavsiye edilmektedir. 

Elektrikli otomobil nerede şarj edilebilir?

Evdeyken şarj için en iyi seçenek duvar tipi şarj cihazıdır. Bulunduğun yerde duvar tipi şarj cihazı yoksa geleneksel ev prizi ile şarjdan faydalanabilirsin. Yolda ise sayısı her geçen gün artmakta olan şarj cihazlarını kullanabilirsin.