Elektrikli Araçlarda Şarj Süreleri ve Batarya Teknolojileri
Karbon salınımı ile beraberinde ortaya çıkan çevre kirliliği, insan sağlığını tehdit eden bir etken. Bu sebeple de birçok otomobil firması gibi Opel de teknolojileri yakından takip ediyor. Bu sorunun ortadan kalkması için gerekli önlemlerin alınması adına geliştirilen yeni özellikleri yakından takip ediyor.
Yaşanan teknolojik gelişmeler ile elektrikli araçlar tasarlanır. Tasarlanan bu yenilikçi ve modern araçlar, trafik hayatına dahil edilerek ileri düzey teknolojileri ile insan hayatını kolaylaştırır. Yaşanan bu kolaylık oldukça popülerlik kazanırken bazı bilgi eksiklikleri de oluşturabilir. Peki elektrikli araç ne kadar sürede şarj olur, ortalama şarj süresi ve batarya teknolojileri nelerdir? Gelin gözden geçirelim…
Elektrikli Araçların Ortalama Şarj Süresi
Çoğu kişide merak uyandıran elektrikli araba ne kadar sürede şarj oluyor sorusunun cevabı elektrikli araca bağlı olarak farklılaşabilir. Elektrikli araçlarda şarj süresi bazı otomobillerde yarım saat iken bazılarında bir kaç saat olabilir. Zaman farkı araç içerisinde yer alan pilin boyutu, cihaz özellikleri gibi bazı faktörlere bağlıdır. Süreyi belirleyen belirgin faktör ise cihazın türüdür. Hızlı şarj istasyonlarının başını çektiği seviye 3 cihazlar 30 dakikalık süre içerisinde %80 doluluğa ulaşabilir. Oldukça yaygın olan bu türler ile beraber 2. seviye cihazlar ise saatte 25 ila 30 km arasında değişen menzil aktarabilir.
Özellikle ev ya da otopark kullanımı için üretilen wallbox sisteminde araçların % 100 doluluğa ulaşması için gereken süre yaklaşık 7.5 saattir. Özellikle uzun bir rotaya sahipseniz içten yanmalı motorlara sahip araçlarda yapıldığı gibi rota üzerinde yer alan istasyonları belirleyip buna göre bir yolculuk planı yapmanız doğru olur.
Aracını şarj etmek için tüm bataryanın boşalmasını beklememen gerekir. İdeal olarak % 20 batarya seviyesinin altına düşmeden araca yükleme yapabilirsin. Bazı istasyonlar yoğun dönemlerde rezervasyon ile çalışabilir. Bu nedenle özellikle uzun yol için planlama yaparken önceden rota belirleyip randevu alabilirsin. Bu şekilde istasyonlarda uzun süre beklemenin önüne geçebilirsin.
Hangi Batarya Ne Kadar Sürede Şarj Olur?
Elektrikli araçların çalışmasını sağlayan ve işlemlerin yapılmasına yardımcı olan parçalardan biri de bataryalardır. Batarya türüne bağlı olarak şarj süresinde de bir değişiklik görülebilir. Genel olarak elektrikli araçlar tarafından kullanılan bazı bataryalar ve şarj süreleri batarya tipine ve istasyonun özelliklerine göre değişir. Lityum iyon bataryaları 100 kW'lik DC tipi ünitede doldurduğunuzda yaklaşık 30 dakikada %80 oranında bir doluluğa ulaşabilirsin. Wallbox olarak bilinen teknoloji ile 7,4 kW'lık bir üniteden enerji aldığınızda % 100 doluluk oranına yaklaşık 7.5 saatte ulaşabilirsin.
Elektrikli araba bataryaları aracın diğer aksamları gibi üretici tarafından herhangi bir üretim sorunu için garanti altına alınır. Bu garanti marka ve modele göre değişebilir. Garanti kapsamı genelde yıl ve kilometre olarak verilir. Yani yıl ya da kilometreden birinin dolması hâlinde garanti sona erer. Bu süre Opel Astra, ve Corsa modellerinin elektrikli modellerinde 8 yıl ve 160 bin kilometre olarak belirlenir. Bu da aracın satın alınmasından itibaren 8 yıl veya 160 bin kilometreye kadar şarj garanti kapsamında olduğunu gösterir.
Elektrikli araba batarya ömrü değişkendir. Bu değişimde en önemli detay elektrikli araçların bakımının düzenli olarak yapılmasıdır. Ayrıca Opel'in elektrikli araçlarında kullandığı şarj yazılımı en yüksek dolum sırasında bile araç pilinin korur. Bu şekilde batarya ömrü maksimuma çıkar. Daha uzun süreli bir kullanım için araç pilinin şarj durumunun kontrol etmek için 30 günde bir aracı çalıştırmanız gerekebilir. Bu şekilde elektrikli araba bataryasının ömrü uzar.
Elektrikli Araçlarda Batarya Teknolojileri
Elektrikli araçlarda şarj için 2 tip sistem bulunur. Bunlardan ilki DC olarak bilinen yüksek akımdır. Fazla akım ile kısa sürede şarj imkanı sağlar. DC tipi ile 100 kW akıma sahip bir istasyondan 30 dakikada %80'lik bir doluluğa ulaşabilirsin. Diğer tip ise AC tipidir. Bu tip 220V bir elektrik verir. DC tipe göre daha uzun süreye sahip olsa da ulaşımı oldukça kolaydır. Evinin garajında ya da site otoparkında bu tip güç kaynağına ulaşabilirsin. Şarj sırasında havanın yağışlı olması şarj durumunu etkilemez. Ancak verilere göre en yüksek kapasite şarj yaklaşık 20 derecelik bir sıcaklıkta olur.
Elektrikli araçlarda şarj standart şebekeden de çekilebilir. Gece yaptığınızda daha yüksek verim alabilirsin. Bununla birlikte garaj gibi alanlarda Wallbox olarak bilinen duvar şarj ünitesini tercih edebilirsin. Elektrikli araçlar yüksek teknoloji ile üretildikleri için üst seviye soğutma sistemine sahiptir. Bu sistem sayesinde araç pilinin ömrü uzar. Aracın pili dolduğunda aşırı şarj ya da ısınma durumu yaşanmaz. Pil dolduğunda size ekrandan ve şarj bağlantısından bilgi veren araç elektrik akımını keser.
Elektrikli araç almak isteyenlerin en sık araştırma yaptığı soru "Türkiye'de kaç tane elektrikli şarj istasyonu var?" sorusu olabilir. Gelişen şarj teknolojileri ile birlikte elektrikli araçların pazardaki paylarının artmasıyla şarj istasyonu sayısı da artış gösterir. Akaryakıt istasyonlarının içinde ya da bağımsız olarak elektrikli araçlar için de istasyonlar yer alır. Bu istasyonlar özel firmalardır. İstasyon listesine bu firmalar üzerinden ulaşabilirsin. Özellikle trafiğin yoğun olduğu uzun yol güzergahlarında çok sayıda istasyon bulunur. Güncel olarak Türkiye'nin tüm illerinde en az bir tane şarj istasyonu vardır.
Sen de yeni nesil teknolojiyle üretilen bir elektrikli otomobil deneyimi için Opel modellerini inceleyebilirsin. Opel ile sürüş keyfinden ve performansından taviz vermeden karbon ayak izini azaltabilirsin.