Skip To Content
Temel Teknik bilgi

Elektrikli otomobiller: temel teknik bilgi

Basit bir anlatımla elektromotor

Her elektrikli motor, güç kaynağı olarak bir şarj istasyonuna veya enerji kaynağına ihtiyaç duyar. Elektrikli motor, elektrik akımını mekanik enerjiye dönüştürür.
Elektrikli motor nasıl çalışır?
Stator (sabit bir manyetik parça) ve rotor (elektrikle manyetik hale getirilen bir parça) aracılığıyla bataryadan iletilen akım mekanik enerjiye dönüştürülür. Elektrik akımı nedeniyle iki pozitif kutup birbirine baktığında birbirini iter ve elektrikli motorun hareketli kısmı döner. Elektrik akımıyla manyetik olmayan yüklü bir parçayı manyetik hale getirmek mümkündür. Akımın akış yönüne bağlı olarak polarite etkilenebilir. Her yarım dönüşte akımın yönü otomatik olarak değişir. Böylece makine sürekli hareket halinde kalır. 
Heyecan verici sürüş dinamikleri
Yüksek verimlilik, düşük kullanım maliyetleri, sıfır emisyon... Elektrikli bir otomobil, önemli kazanımları da beraberinde getirir. Peki elektrikli bir Opel'i kullanmak nasıl bir his? Anında harekete geçen torkun sağladığı tamamen yeni sürüş deneyimine hazır ol. 
Yüksek verimlilik
Bir elektrikli motorun en büyük avantajı yüksek verimliliği, yani kullanılan gücün tüketilen güce oranıdır. İçten yanmalı motordaki enerjinin üçte biri ısı kaybı nedeniyle kaybolurken elektrikli otomobil, enerjinin %95'ini sürüş için kullanır. 

Elektrikli otomobillerle ilgili daha fazla bilgi

Elektrikli motor, elektrik akımını kinetik enerjiye dönüştürür. Üstelik içten yanmalı motora sahip bir otomobilden çok daha verimli çalışır. Hibrit sistemde elektrikli motor içten yanmalı motoru destekleyerek yakıt tüketimini düşürmeye yardımcı olur.

 

İçten yanmalı motorla karşılaştırıldığında elektrikli otomobilin motoru çok daha basit bir tasarıma sahiptir. Ayrıca daha hafiftir. İçinde değişen manyetik alanlar harekete dönüştürülür. Başka bir ifadeyle sabit statorlar, yani mıknatıslar, bataryadan gelen enerjiyle sürekli olarak kutuplarını değiştirir. Böylece ortada veya başka bir mıknatıs olan statorda bulunan rotor, dönüşümlü olarak çekilir ve itilir. Bu, rotorun dönmesini sağlar ve sonunda tekerlekleri harekete geçirir.

Ne tür elektrikli otomobiller vardır?

Elektrikli otomobiller; tamamen elektrikli araçlar (BEV), şarj edilebilir hibritler (PHEV) ve tam hibritler olmak üzere türlere ayrılmaktadır.

Hibritlerde elektromotor tarafından desteklenen içten yanmalı bir motor bulunur. Bu motor, şarj edilebilir hibritlerde harici bir güç kaynağı tarafından, tam hibritlerde ise geri kazanım (fren enerjisinin geri kazanımı) yoluyla şarj edilir. Ayrıca küçük bir içten yanmalı motora ve jeneratöre sahip, bataryayla çalışan araçlara menzil genişletici adı verilmektedir. Bu türde içten yanmalı motor yalnızca batarya için ek elektrik üretir.

Tüm Opel elektrikli otomobillerde lityum iyon batarya bulunur. Bu tür en hızlı, en kolay bulunan ve en fazla şarj hacmine sahip batarya türüdür. Elektrikli bir otomobilin bataryası, ayrı ayrı değiştirilebilen ayrı modüllerden oluşur ve bunlar da birçok batarya hücresinden meydana gelmektedir. Modül sayısı arttıkça aracın menzili de artar. Modern sistemler, tasarım açısından cep telefonu bataryasına benzeyen kese hücrelere dayanır. Bu yüksek voltajlı bataryaya ek olarak, araç içi elektronikleri besleyen 12 voltluk bir akü de bulunur.

Elektrikli ulaşımın avantajları nelerdir?

Elektrikli ulaşım, sıfır emisyonla seyahat etme olanağı tanır. Elektrikli araçlar içten yanmalı motorlara sahip araçlara göre daha az bakım gerektirir ve daha ekonomiktir. Anında hızlanma ve yüksek çekiş gücü sayesinde hem eğlenceli bir sürüş sunar, hem de sürüş deneyimine yeni bir boyut katar.

Elektrikli otomobiller uzun vadede neden daha uygun maliyetlidir?

Elektrikli otomobile geçerek birçok maliyetten tasarruf edebilirsin. Elektrikli araçlar akaryakıt yerine elektrik kullanarak daha az maliyet oluşturur. Elektrikli araçların güç aktarma sistemlerinde ve motorunda daha az hareketli parça vardır, böylece araç parçaları daha az aşınır ve daha az bakım gerektirir.

Aradığın bilgiyi henüz bulamadın mı?